Tag Archives: Serbien

En kall öl!

I den här staden vaknar alla sent, har redan börjat inse det. Verkar som att allt och alla är på gång efter 12.00 innan dess, sparlåga. Kanske har dom också haft helgdag, svårt att lista ut eftersom alla butiker, restauranger med flera har öppet som vanligt. Öppettider verkar inte vara reglerat, ganska trevligt att gå in en butik efter 21.00 en fredag, speciellt som turist. Ikväll var det mycket aktiviteter på stan, shoppinggatan med alla butiker och restauranger. Ett stånd spela hög musik medans dom bevisade att superklistret dom sålde höll vad det lovade. Hängde upp en kund i skorna som dom klistrat en häng anordning i. Kunden såg nöjd ut trots att han hängde upp och ner, han verkade nöjd att klistret höll vad det lovade, så länge jag var kvar. Några kvinnor delade ut nivea prover till alla förbipasserande, jag övertygade att även jag behövde.

Tidigare under dagen genomförde jag en klassisk busstursguidning. Först strulade det med att man skulle förbokat, vilken ingen upplyst om. Grupp efter grupp fick passera, hjälpte inte att jag hade kontanterna redo. Så jag fick ta en senare tur, vilken jag då förbokat med bussguiden. Nu var det inte turen direkt super, som vi gjorde, sen hade dom otur att polisen spärrat av centrala delarna på grund av en demonstration, så dom fick byta rutt. Nationalistisk demonstration, sådan om Kosovo. Ingen aning vad det handla om. Summa summarum, turistorganisationen har lite att arbeta med framöver om man skall göra ett proffsigt intryck.

Sent på eftermiddagen tog jag en taxi till Zemun, en förort med gamla anor utanför Belgrad, bredvid Donau. Mest känt för ett torn och gammal stadsmiljö. Taxi chauffören pratade knackig engelska, han tyckte inte det dock och slutade aldrig att prata. Förstår fortfarande inte allt han vill förmedla. Jag nickade naturligtvis trevligt leende tillbaka, som jag förstod – aahh yes, oohh really etc etc. Tacksam klev jag ur taxin. Jag gick ner till floden valde en restaurang med mjuka, sköna fåtöljer, i skuggan och beställde en öl, serbiskt märke. Gäller att säga till eftersom Tuborg och Heiniken finns över allt. Jag gick en sväng i den gamla staden med kullstensgator, rätt trevligt trots allt. Sen blev det en lång promenad hem längs Donaus strand. Dom har verkligen satsat på cyklister, gående och andra på hjul som inlinesåkare , med asfalterade vägar. Här ligger många båtar, pråmar förtöjda, restauranger och barer, lite lounge stil, med schysst musik och dricka. Riktigt trevligt att sjunka ner och slappa i kvällsvärmen med Donau framför sig.

Posted in Belgrad, Serbien Also tagged |