Julafton

Känns lite annorlunda att vara utomlands under julhelgen och fira jul ja kanske inte fira direkt mer en alternativ jul helt enkelt. Igår bjöd husvärdarna Maria och Jabrane på en glögg fest för oss boende och deras lokala vänner och deras barn. Många av barnen går på den amerikanska skolan i Marrakech och firar naturligtvis jul på deras sett. Vi bjöds på många godsaker mandelmusslor, julkaka och några marockanska läckerheter och naturligtvis hemmagjord god glögg. Det var en trevlig afton.
Senare på kvällen gick jag ut på stora torget för att äta något lätt. Det var massor med folk på torget, en del var samlade runt några personer som spelade musik eller något annan som skulle uppträda. Någon fick henna målning utförd eller tittade på ormtjusarna. Jag har svårt för dessa så kallade ormtjusarna. Vad jag vet så har dom klippt av ormarnas huggtänder så dom är ofarliga men handskas med dom som om dom vore farliga. Synd att turister betalar för detta, rent djurplågeri.
Det fanns massor med olika matstånd som tillagade olika sorters mat och rätter. Jag hoppade över de med getskallar i sina montrar och gick istället till en grill som serverade blanda annat mixad mat grillad över kol. Jag slog mig ner vid restaurang numer 21, en grill restaurang. Jag beställe mixat grill och en cocacola. Dom serverar tyvärr inte öl på så många ställen av de jag varit på. Till förrätt fick jag oliver med en stark röra, som var jättegod. Grillspetten kom snart in och det smakade utmärkt, helt annat än kebab hemma. Ett turistpar passerade mitt bord och frågade hur det smakade, dom var lite oroliga vad dom skulle våga äta. Jag svarade snabbt att de smakade utmärkt, och ”any side effect will probably appear within one hour”. Dom skrattade och slog sig ner och beställde samma rätt som jag – ”same as him” sa dom till servitören och pekade på mina spett.

Tidigare under dagen hade jag hunnit med att åka till flygplatsen och hämtat mitt förlorade bagage, golfklubborna, så nu allt samlat på rummet. Nu skall jag boka om en tid på Royal Golf Club, Marockos äldsta golfbana byggd år 1923. Imorgon blir det Palmeraie Gold Club en modernare bana.
Jag hann även med att gå en sväng i Souks området, massor med handelsbodar, precis som basarerna i Istanbul, samlade i trånga gränder. Svårt att förstå att de säljer något för de ser ut att sälja samma saker över allt och alltid detta prutande. Nu är jag inte intresserad av tofflor, lamphus, kuddar, väskor med mera så jag svarade konstant ”no thanks” ”merci, no”. En skivhandlare, sålde naturligtvis bara kopior, skulle ha cirka 60 kronor för en cd. Men när en marockan fick köpa en cd för 30 kronor, sänkte han snabbt priset för mig, lite fel tajmat med andra ord.

Soaks

Share
This entry was posted in Marrakech.