Madrid +37C

Det är knappt min tredje dag i Madrid sedan jag kom i tisdags eftermiddag. Trots det har jag hunnit med en hel del på min upptäcktsfärd av staden. Eftersom jag föredrar att upptäcka städer som denna per fot så blir det långa sköna promenader längs gränder, gator och torg. Visst jag har inte det bästa lokalsinnet och kommer bort mig ibland och ofta men vad gör det. Oftast hittar jag på det viset intressanta platser, gator och restauranger som man vanligtvis inte träffar på, på den vanliga turistrutten. Säkerligen undrar en del bofasta vad turisten gör här i vårt område, finns väl inget att se!

Som alltid söker jag upp stadens museer speciellt de med konst och därför var Prado museet ett givet mål. Jag kom dit tidigt för att slippa köa och få lite mer utrymme en liten stund innan övriga besökare kom. Prado är ett gigantiskt stor museeum som Täcker det mesta inom konstvärlden och flera hundraår tillbaka. Här presenteras spanska, tyska, franska, italienska mfl målare genom århundraden. Visst stilarna är rätt lika men samtidigt olika men en tidsperiod som jag har svårt för är alla porträtt målningar från 1700-talet. Dom ser lika ut på alla museer med denna typ av konst. En fager dam, en militär till häst, en handelsman m m. Visst det var deras sätt att ”fotografera” och bevara en bild till eftervärlden och släktingarna.
Sammanfattningsvis, Prado är ett måste om man gillar konst! Efter Prado blev det en promenad till en av Madrids många parker, ”Parque del Retiro” . Det som jag notera först var de fluffigt gröna sköna gräsmattorna, hur har dom lyckats med det i hettan? Och dom många gröna träden och lummiga träden som klippts i en obeskrivlig form. Jag fortsatte upp till den konstgjorda sjön och beställde in en öl och skådade alla människor som rodde omkring i sjön i sina båtar. Parken är en oas i storstaden.
Mitt andra museeum besök för dagen blev ”Centro de Arte Reina Sofia”’ modern konst. Museets höjdpunkt är Picassos mästerverk Guernica, 1937. Av någon okänd anledning hade jag fått för mig att den var målad i starka färger men så är det inte. Denna jättemålning är målad i dova mörka färger, helt förklarligt med tanke på motivet som skildras. Det finns dock massor av annan bra konst som täcker alla möjliga stilar. En annan favorit är surrealistmålningar av Dali, Miro och flera andra.

Dagens slutpunkt blev köp av tågbiljetter till Toledo och Segovia, syd respektive norr om Madrid. Jag sökte upp tågstationen Atocha. Köpa biljett utomlands kan bli en utmaning. Först skall man försöka förstå biljettkösystemet och i detta fall på spanska och då inse, efter att ha tryckt fram min biljett, att jag har ca hundra nummer före mig! Jag orkade inte vänta utan sökte upp en annan del av tågstationen för att få i mig en espresso och en smörgås, och hitta på ren tur ytterligare biljettförsäljning och där var det knappt kö alls så jag fick mina biljetter snabbt och smidigt. Skönt att bock av en uppgift!

Idag torsdag så gjorde jag min tidiga utflykt till staden Toledo, cirka 30 min med snabbtåget söderut. Toledo är en medeltidsstad byggd på en bergstopp, hög kulle, med en hög mur som försvarade staden. Staden är mycket gammal och redan romarna la grunden för det som idag utvecklats till denna vackra stad med Katedralet som började byggas å 1200-talet och pågick i trehundrade år för att stå färdig år 1493. Jag vandrade mållöst omkring i gränderna, smala som breda och fick ibland vika undan för en bil som ibland knappt kom fram utan att fälla in backspeglarna. Av alla mysiga kyrkor jag passerade i Toledo var stadens Katedral det bästa. Jag tycker Katedralet har vissa liknelser med Vatikanen även om dessa i övrigt ej är jämförbara. Svårt att beskriva men det var vissa rum och utsmyckningar, utformade på ett likartat sätt. Det var rätt skön att strosa runt lite och beskåda alla utsmyckningar, målningar och skulpturer, då det var skönt svalt in sfär stenväggarna. Utomhus hade temperaturen stigit till +37C, varmaste dagen för min del. En sista promenad och sen inväntade jag tåget mot Madrid och för en avslutande stadsvandring hem till hotellet.

20110722-081158.jpg

20110722-081229.jpg

20110722-081253.jpg

20110722-081540.jpg

20110722-081747.jpg

20110722-081813.jpg

20110722-081851.jpg

Share
This entry was posted in Madrid, Spanien.