Ruhengeri, Rwanda

Torsdag 12 juli
Vi befinner oss på ett hotell i Ruhengeri på cirka 2000 meters höjd. Våra rosa bussar har parkerat parallellt bredvid varandra. Vi har gångavstånd ner till staden och marknaderna. Från hotellet kan vi se någon enstaka grönklädd bergstopp, ena stunden synlig för att i nästa stund försvinna i dimman och molnen. Vi har inget klart väder och det är lite småkyligt tidigt på morgonen. Vi äter en tidig frukost. Det är dags för första gruppen att träffa gorillorna.  Jag bestämde mig för fredagsgruppen för att på torsdag söka upp guldaporna som lever på samma höjd i den täta bambuskogen. Vi åker i jeepar i tjugo minuter till parken och samlingsplatsen och där bjuds vi på te och kaffe. Vi var en stor grupp som samlades för att tillsammans med guider vandra och söka upp guldaporna. Vi fick information hur mötet kunde vara och hur guldaporna lever. Efter en kortare vandring in i skogen och den täta bambun så stötte vi snart på en grupp. Dom är mycket snabba och satt inte länge innan dom hoppa vidare. Det tog ett tag innan dom vågade sig närma oss. Till en början var det mycket svårt att fånga dom med kameran men ju längre vi stod kvar, desto närmare kom aporna. Det var som att vi accepterades och att dom vågade komma oss närmare. Lika nyfikna som vi kanske. Som närmast stod jag endast någon meter en apa som satt i bambun och åt skott, bark eller blommor. Jag följde aporna intensivt i lövverken men det var svårt att få bra fokus med kameran, utom när dom stannade till en längre stund och åt eller spanade. En del apor verkade jaga varandra, drog varandra i svansarna eller försökte sno den andres mat. Rätt kul att beskåda.

På kvällen är vi några som går till en bättre restaurang som ligger på promenadavstånd från hotellet. Här är det vänstertrafik så det gäller att gå på rätt sida, speciellt i beckmörkret med obelysta gator. Fast jag är inte orolig dom kör väldigt lugnt i Rwanda och omtänksamt känns det som. Restaurangen känns modern och liknar en loungebar med sina soffgrupper på altanen en trappa upp. Vi sätter oss och dom flesta beställer pizzor eller lassange, serveringen går ovanligt snabbt. Gott med en kall öl i den ljumna kvällen.

20130711-224248.jpg

20130711-224314.jpg

Share
This entry was posted in Bergsgorillor, Rwanda.

2 Comments

  1. Mats Otterström 13 juli, 2013 at 12:54 #

    Vilken häftig resa ni gör. Det måste vara en upplevelse för livet. Jag kommer säkert få ytterligare rapporter med bilder när vårt barnbarn Jonas Gåsste kommer tillbaka till Leksand. Hälsningar till er alla från Siv och Mats Otterström.

  2. LENA MATTSSON 15 juli, 2013 at 17:17 #

    Vilken spännande dag det blev. Och såå nära ni kom!! Lite avis!