Trötta fötter!

Idag började jag med en långpromenad till nya stadsdelen som ligger utanför gamla stan, medinan. Här är gatorna bredare, större och det finns riktiga trottoarer. Mycket fransk inspirerat. Jag sökte upp järnvägstationen som var sevärd för sin byggnadsstil. Den är liten och det fanns inte så många perronger eller spår. Idag var det dessutom rätt lugnt och lite folk som rörde sig i stationen. Tvärs emot ligger en annan känd byggnad, stora teatern ”Le Grand Teatre”, fin gulaktig byggnad som framifrån ser liten ut men som visar sig vara rätt stor. Min promenad fortsatte sen mot Yve Saint Lauren kända park kallad ”Jardin Majorelle” som YSL köpte och renoverade 1980. Parken är liten och välskött och har massor med olika kaktussorter, en liten damm, bambu med mera. Här spreds Yve Saint Lauren avled 1980 och hans aska spreds i en minneslund i parken.
Jag fortsatte min promenad längs utsidan av gamla stans mur och kom till en av av de många ingångarna genom muren, som omgärdar gamla stan. Där var det ytterligare en marknad med all sköns affärer, verkstäder för motorcyklar och mopeder. Dessutom fanns det även en stor kläd- och skomarknad, nytt som gammalt i stora högar utbredda på marken. Säljarna skrek och hojtade och försökte överrösta varandra för att locka till sig förbipasserande. Jag gick istället fram till en säljaren med sin vagn full av clementiner och räckte över en femma, vilket gav ett 10-tal nyplockade clementiner. De som finns i våra butiker lagom till jul.

Jag lärde mig snabbt redan första dagen att inte fråga efter vägen för det var meningslöst. Utöver språk problemet, en del förstår dock franska, så skall dom alltid följa med och visa vägen. Trots att jag upprepande säger vänligt ”no merci”, går det inte fram. Sen hakar dom på som ett plåster, ett sånt där man som man försöker vifta bort men som inte vill lossna. Till slut ger dom upp men då begär dom betalt för något som jag inte efterfrågat, märkligt beteende. En annan sak som ett svenskt par berättade för mig och som en del råkat ut för, är att en del speciellt yngre marockaner, roar sig att visa vägen för turisterna till stora torget (som om alla vill dit) men i själva verket i en helt annan riktning. Tycks vara ett lokalt nöje att lura turisterna in i fel gränder och gator. Utöver detta tror en del att man alltid söker garveri, ”excuse me we have a small tanneri just there” och pekar in i ett hål i väggen. Jag är i alla fall kallsinnig, frågar jag så vänder jag mig till andra turister, enklast så.

Det finns mycket turister i stan, vilket är lite förvånande för mig. Trodde i min enfald att folk var hemma och firade jul men icke. Fransmän verkar dominera men jag har även träffat på och pratat med turister från england, italien, holland med flera. Alla har haft samma tanke, göra någonting annat än att fira jul hemma.
Imorgon måndag blir det en golfdag, skall spela Palmeraie Golf Club, en super modern och välskött anläggning enligt det jag läst. Vi får väl se.

Share
This entry was posted in Marrakech.